Over Dutch Film Angle

Menu

Dutch Film Angle geeft een kijkje achter de schermen van de vooroorlogse Nederlandse en internationale film. Aan de hand van samenvattingen, posters, filmkeuringen, historische artikelen en biografieën, kan de bezoeker een reis maken door de filmgeschiedenis. De website maakt gebruik van data beschikbaar gesteld door het EYE filminstituut en het Nationaal archief. Verder wordt er uitgebreid gelinkt naar websites van de Koninklijke Bibliotheek (historische kranten en filmposters), IMDb, Internet Archive etc. In de toekomst zal het aantal koppelingen nog verder worden uitgebreid.

De website is geoptimaliseerd om bekeken te worden op een tablet of smartphone, maar werkt ook prima op een desktop browser. Iedere pagina heeft bovenaan een knop om één pagina terug te gaan en een Home knop om de beginpagina op te roepen.

Zoekbalk

De zoekbalk doorzoekt aan de hand van één zoekterm de filmtitels, filmkeuringen en biografieën en geeft maximaal 10 resultaten per rubriek.

Nederlandse Films tot 1940

Geeft een overzicht van de 169 belangrijkste Nederlandse films tot 1940 gebaseerd op de data van het EYE filminstituut.

Overige films tot 1940

Geeft een overzicht van diverse films uit binnen- en buitenland tot 1940.

Waar mogelijk linken de Nederlandse en overige films door naar artikelen in historische Nederlandse filmtijdschriften, filmposters, biografieën van de filmsterren en gegevens van de filmkeuring. Sommige oude films vallen inmiddels in het publieke domein en kunnen bekeken worden op YouTube en het Internet Archive.

Filmsterren ABC

Foto's en korte biografieën van diverse acteurs en regisseurs die verschenen in het Weekblad Cinema en Theater tussen 1933 en 1939. Helaas stopte het filmsterrenalfabet in 1939 bij de letter S. De biografieën zijn nog in oude spelling opgesteld en zijn niet altijd even correct met betrekking tot biografische gegevens. Ruim een jaar na publicatie in het Weekblad Cinema en Theater, verscheen een deel van de de biografieën ook in het Duits in de Luxemburger Illustrierte.

Historische filmtijdschriften

Overzicht van de meer dan duizend historische filmtijdschriften die online beschikbaar zijn bij het EYE filminstituut. De tijdschriften kunnen als PDF bekeken worden en een deel linkt weer terug naar de filminformatie.

Filmkeuringen tot 1940

Bekijk de duizenden filmkeuringen die vanaf 1928 werden gedaan. Ook van films die vóór 1928 uitkwamen is vaak een keuring beschikbaar.

Surprise Cinema

Surprise Cinema start een willekeurige vertoning van een van de oude films die online beschikbaar zijn.

Persfoto's

Toont 9 willekeurige persfoto's met links naar de biografieën.
Ontwerp en programmering
Mainstream Netservice
 • Ernst Dommershuijzen
Bronnen
EYE filminstituut
 • Open data: Nederlandse speelfilm tot 1940
 • Historische filmtijdschriften
Nationaal archief, Den Haag
 • Archief van de centrale commissie voor de filmkeuring (1926) 1928-1977
 • Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 – negatiefstroken zwart/wit, nummer toegang 2.24.01.05
Belangrijkste koppelingen
Geheugen van Nederland
 • Filmposters van het EYE filminstituut en ReclameArsenaal
Het Nederlands instituut voor beeld en geluid
 • Open Beelden
 • Beeld en Geluid wiki
Haags Gemeentearchief
 • Filmposters beeldbank
Historische Kranten
 • Diverse artikelen
Internet Archive
 • Online historische films

Dutch Film Angle